Marga Knaven

Werk

Actueel Contact Pers

 

KERAMIEK triënnale 2018


Een stand van zaken op keramiekgebied


CODA Museum presenteert van 11 maart tot en met 10 juni de Keramiek Triënnale 2018, een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). In deze internationale tentoonstelling geven CODA Museum en de NVK een stand van zaken op keramiekgebied. Ontdek de veelzijdigheid van keramiek en het vakmanschap van kunstenaars uit binnen- en buitenland.


Sculpturale, figuratieve keramiek

Voor de tentoonstelling is ver over de landsgrenzen gekeken en is heel Europa het speeltoneel voor de Keramiek Triënnale 2018. Het thema van deze editie is sculpturale, figuratieve keramiek.

Evenals bij de vorige editie kunnen deelnemende kunstenaars geldprijzen winnen (drie prijzen van elk € 1000,-).

De jury bestaat uit drs. Carin E.M. Reinders (directeur-bestuurder CODA Museum Apeldoorn), Monika Gass (directeur Keramikmuseum Westerwald, Höhr-Grenzhausen), Anne Ausloos (kunstenaar en docent) en Anton Reijnders (kunstenaar en docent).


Deelnemend kunstenaars

Paula Bastiaansen (NL) , Ieva Bertašiūtė (LT), Skuja Braden (LV), Helmie Brugman (NL), Dorine Camps (NL), Patrick Crulis (FR), André te Dorsthorst (NL), Remy Dubibe (AE), Antonie Eikemans (NL), Eglė Einikytė-Narkevičienė (LT), Alida Everts (NL), Heidi Hentze (DK), Peter Hiemstra (NL), teja van hoften (NL), Marijke Janssen (NL), Anna Dorothea Klug (DE), Marga Knaven (NL), Ad van Lieshout (NL), Jeanne Magnenat (CH), Yves Malfliet (BE), Tiia Matikainen (FI), Claire Murray (UK), Susan Nemeth (AU-UK), Marieke Pauwels (BE), Pablo Ponce (AR-NL), Chris Rijk (NL), Hasan Sahbaz (TR), Hendrik Schink (DE), Nathalie Schnider-Lang (CH), Karin Schösser (AT), Nichola Theakston (UK), Reinhilde Van Grieken (BE), Mirjam Veldhuis (NL) en Corinne Vorwerk-Smaal (NL).


Bij de tentoonstelling is een veelzijdig activiteitenprogramma samengesteld. Deelnemers aan de Keramiek Triënnale verzorgen diverse workshops, lezingen en kinderworkshops.

 

Bekijk het volledige programma op nvk-keramiek.nl


De tentoonstelling in CODA Museum wordt zondag 11 maart om 14.30 uur geopend. Deze opening gaat vergezeld van een openingswoord van beeldend kunstenaar Gijs Assmann en een performance door Judith Bloedjes. Aanmelden kan via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl o.v.v. opening Keramiek Triënnale 2018.

 

 

 


Galerie Phoebus Rotterdam

Ladekastproject   10 september t/m 19 november

 

Galerie Phoebus

Phoebus

phoebus

 

 

 

 

 

 

6 Kunstenaars in de spotlight

Espace Enny

2015

Espace Enny Marga KnavenGalerie Espace Enny vult dit najaar 2015 haar vier tentoonstellingsruimtes met werken van zes beeldend kunstenaars uit Gelderland. Van 18 oktober tot en met 30 november zijn de spotlights van de galerie gericht op werk van Laurens de Blocq van Scheltinga, Cornelia Bruinewoud, Liesbeth Doornbosch, Marga Knaven, Marianne Kraster en Paulien Wittenrood.
6 KUNSTENAARS IN DE SPOTLIGHT bij Espace Enny belicht objecten, schilderijen en tekeningen die gaan over kwetsbaarheid, schoonheid en het veroveren van de ruimte, gemaakt vanuit een eigen wereld en hoogst persoonlijke ervaring.

Marga Kanven in Espace

Spotlight als concept is oorspronkelijk ontstaan vanuit de GBK (Gemeenschap Beeldende Kunstenaars) en de wens het beeldende kunst discours uit te breiden van de grote steden naar  werk-woonplaatsen in de regio. Als een estafette geven de deelnemende kunstenaars het stokje door aan de volgende organisatoren in een volgende plaats.

De najaarstentoonstelling 6 KUNSTENAARS IN DE SPOTLIGHT bij galerie Espace Enny in Laag Keppel is een zelfstandige variant op dit thema.
Zondag 18 oktober om 15:00 uur opent Piet Augustijn, oud conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum de tentoonstelling.
Tijdens de tentoonstellingen organiseert Espace Enny extra activiteiten zoals performances, lezingen, rondleidingen, kunstenaarsgesprekken en natuurlijk aan tafel met de kunstenaar.

Marga Kanven in Espace

Ook gaat Liesbeth Doornbosch op een van de kunstzondagen haar verhaal van de Architect vertellen.

Zie espaceenny.nl voor meer informatie over deze tentoonstelling en alle activiteiten.


Espace Enny
Dorpsstraat 14
6998 AB Laag-Keppel
18 oktober t/m 30 november
don t/m zat | 11:00 - 17:00 uur
zondag 13:00 | 17:00 uur en op afspraakIn de spotlight

Openingswoord door Piet Augustijn

(voormalig curator Museum Gorinchem)

De werken van Laurens de Blocq ontstaan vanuit zijn fascinatie voor natuurlijke vormen. Het centrale thema in zijn werk is dan ook het bijeenbrengen van natuurlijke artefacten in verzamelingen. Zoals oude insectenkisten met daarin een samengestelde compositie van sculpturen en tekeningen, een beetje zoals de 17e en 18e-eeuwse curiosakabinetten. Belangrijk daarbij is de combinatie van moderne, synthetische materialen en authentieke en natuurlijke materialen. Heden en verleden bij elkaar gevoegd om de ervaring van natuurhistorische curiosa zo groot mogelijk te houden.

Natuur, schoonheid, ordening. 


Ligt het wezen van iets of iemand besloten in het concept? vraagt Cornelia Bruinewoud zich op haar website af. Ik denk dat het wezen altijd in het concept besloten zit. Als het idee er is, is de uitwerking aan de kunstenaar en is het concept daarin vervat. Voor de kijker is dat idee niet altijd belangrijk, die ziet het resultaat en beoordeelt dat op beeldende kracht. De werken van Bruinewoud zijn meestal ‘ervaringen van een landschap’. De tijd of juist tijdloosheid van een gebied is een terugkerend thema in haar werk. Vergankelijkheid tegenover (bijna) eeuwigheid.


Landschap, natuur, ruimte.

Het werk van Liesbeth Doornbosch gaat over landschap, architectuur, interieur en gebouwde omgeving. In haar werk analyseert zij hoe we onze omgeving vormgeven en inrichten vanuit onze eigen wereld en persoonlijke ervaringen. Bij de totstandkoming van haar werk speelt een (fictieve) architect en zijn beeldarchief een belangrijke rol. Deze feitelijk mislukte architect wordt vanuit zijn irreële werkplek heen en weer geslingerd tussen nostalgie en utopie (tussen verleden en toekomst??). Hij zoekt voortdurend naar een ervaring van plaats waarin vernieuwing en traditie in evenwicht verkeren. Het archief biedt Liesbeth Doornbosch een samenballing van ideeën die betrekking hebben op facetten van onze (leef)omgeving en vormt de basis voor haar onderzoek naar de typische aard van de plaats. Landschap, architectuur, ruimte.
In het werk van Marga Knaven gaat het om ruimte. De ruimte die haar werken innemen, maar ook de ruimte die ze omspannen, bedekken of prijsgeven. Ze werkte geruime tijd met rechthoekige lappen porseleinklei die ze vouwde en boog. In die context vond haar werk eerder aansluiting bij de beeldende kunst dan bij de keramiek. Riepen de vroegere stukken associaties op met textiele lappen, het werk van de laatste jaren gaat een stapje verder. Wellicht heeft u wel eens een stoffeerder bezig gezien. De lappen en repen vloerbedekking worden op een hoop gegooid en vormen, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, een softe sculptuur. Die willekeurige stapelingen zie je terug in het werk: schijnbaar nonchalant opgebouwde keramische beelden die verbazen door het gemak waarmee ze gestapeld zijn. Orde aanbrengen in de chaos. Maar dat porselein heeft z’n beperkingen: het breekt vrij snel, vooral na het stoken. Daarom stapte ze over naar rubber en aluminium en realiseerde daarmee nieuwe beelden, die zowel orde in de chaos kunnen brengen als chaos in een ordening.


Schoonheid, ordening, ruimte.

Marianne Kraster zoekt naar duidelijke, krachtige vormen en een helder kleurgebruik. Voortdurend onderzoekt ze nieuwe mogelijkheden en heeft daardoor geen uitgesproken voorkeur voor bepaalde materialen en technieken. De werken gaan over ritme, compositie en kleur. Veelal in combinaties van rasters met lijnen. Op het platte vlak worden bijna ruimtelijke illusies gecrëeerd.
Ordening, schoonheid, ruimte.

Paulien Wittenrood haalt haar inspiratie uit wandelingen door desolate landschappen. In een interview sprak ze eens van ‘afwijzend landschap’ waarin ze moest zoeken naar houvast om de leegte binnen te gaan. Ze maakt ter plekke potloodschetsen waarin de waarnemingen worden vastgelegd. Die summiere tekeningen worden in stroken onder elkaar gelegd, in de volgorde waarin ze gemaakt zijn. Zo ontstaan de composities van de schilderijen en volg je ernaar kijkend een route alsof je wandelt in een eindeloze ruimte.


Landschap, ordening, ruimte.

Ik noemde steeds een drietal steekwoorden bij de verschillende kunstenaars. Zes kunstenaars in de spotlight is me te vrijblijvend. In iedere galerie of museum staan kunstenaars in de spotlight. Zoekend naar een noemer om zes totaal verschillende kunstenaars mee te duiden, een paraplu dus, kijk je naar overeenkomsten in uitingswijze, stellingname, visie of thematiek. Die loopt bij deze zes kunstenaars nogal uiteen, hoewel de steekwoorden laten zien waar het in wezen bij allemaal om draait: natuur, landschap, architectuur, ruimte, ordening en schoonheid. Nou is de natuur niet te evenaren, maar je kunt er wel voor jou belangrijke aspecten aan ontlenen. Aspecten als chaos en ordening, ruimte en schoonheid. Architectuur omspant ruimte en bakent die ruimte af, de ruimte zelf kan begrensd of oneindig zijn, het landschap is de cultuurlijke variant van de natuurlijke natuur. En zo komen bij de kunstenaars in deze tentoonstelling alle genoemde aspecten aan de orde, weliswaar bij de een wat duidelijker dan bij de ander, maar steeds vanuit een persoonlijke visie en/of ervaring. De natuur als inspiratiebron in de volle breedte, het landschap als ervaring of beleving van een onderdeel van de natuur of als door mensenhand vormgegeven element, architectuur als vormgeving van de gebouwde omgeving en omsluiting van ruimte, ruimte niet altijd als driedimensionaal begrip maar zeker ook als speelruimte of bewegingsvrijheid en het maken van eigen keuzes, ordening om grip te krijgen op de chaos en ter voorbereiding van schoonheid en die schoonheid tenslotte niet als uitsluitend esthetische ervaring (schoonheid is ook de intrinsieke eigenschap van een object), maar ook en vooral als innerlijke schoonheid en ervaring van positieve weerspiegeling over de betekenis van het eigen bestaan. Met deze constatering wil ik de tentoonstelling voor geopend verklaren.

Piet Augustijn
18-10-2015


 

Marga Knaven in drie actuele exposities:

Symposion Gorinchem- Keramische ontwikkelingen


In 2015 zal weer een Symposion plaatsvinden. Ook dan exposeren befaamde - internationale - kunstenaars op diverse locaties in Gorinchem.
In opmaat naar dit Symposion zijn er exposities in de Kruitmagazijnen. Die worden georganiseerd door de Werkgroep Projecten Symposion Gorinchem.
Van 4 april tot 30 augustus exposeer ik samen met Beatrijs van Rheeden, Anita Manshanden en GertJan van der Stelt.

Het werk in de kruitmagazijnen is vooral keramisch. Elders in de stad zal er ook aluminium en rubber werk van mij te zien zijn.

Gorinchem is de stad van de beeldende kunst met meer dan 100 sculpturen en objecten in de openbare ruimte.
Veel beelden zijn er gekomen op initiatief van stichting Symposion Gorinchem. Doel is het presenteren van een inspirerende beeldvorming van onze samenleving. Met een voorliefde voor de abstract geometrische kunst.
In 1974 vond het eerste Symposion plaats, in 2005 het tweede Symposion. In 2010 was er een tussentijdse kunstmanifestatie 'Beelden aan de rivieren'.

Kruitmagazijnen

Nieuwe leden expositie | Kunstfietsroute 2015

Het GBK presenteert met trots haar nieuwe leden van de laatste anderhalf jaar. In een prikkelende groepstentoonstelling, samengesteld door curator Neel Diekema, wordt de diversiteit van de vereniging en haar leden voor het voetlicht gebracht.
Mijn werk zal in deze tentoonstelling te zien zijn.

De tentoonstellings locatie is: Hommelseweg 169 (de voormalige toneelschool) te Arnhem.

De tentoonstelling zal tijdens de jaarlijkse BK fietsroute te zien zijn, maar ook de twee aansluitende weekenden: 25 & 26 april en 2 & 3 mei.  
Op 18 en 19 april is het weer zover: de derde editie van de Kunst-Fiets-Route 2015!

Arnhem

 

Kunstroute Open stal


Sinds 1971 organiseert de stichting Open Stal jaarlijks een kunstroute door het dorp Oldeberkoop. Vier weken lang staat het dorp in het teken van de beeldende  kunst. Alle disciplines uit binnen- en buitenland zijn vertegenwoordigd. De diversiteit spreekt een breed publiek aan, zonder dat daarvoor concessies worden gedaan aan de kwaliteit. Mijn bijdrage aan de kunstroute zal bestaan uit een rubberwerk hangend tussen de bomen.
Het thema van de kunstroute 2015 is Kunst onder invloed.
Oldeberkoop 11 juli t/m 9 augustus 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English English

Mara Knaven